Schoenverkoper Jan Wieringa haalt zijn kennis uit tenen.
Door Jolanda de Kruyf
Meppel . Last van jubeltenen? Kromme tenen? Voeten vertellen hun eigen verhaal. Vraag maar aan Jan Wieringa (58), onbetwist een van de meest frappante gasten vandaag op de streektaal - annex Orakeldag in Steenwijk. Al gruwelt ‘íe van de associatie met het paranormale. Hij is niet helderziend. De beste man leest tenen. Een nuchtere bezigheid, iedereen kan het leren! Dus hup, de sokken uit en kom maar op de bank bij Jan de voetenman. Daar geeft elk mens zich in één oogopslag bloot, want onderdanen liegen nooit. "Stil maar, je voeten vertellen wel hoe het met je gaat." Bizar? Even wennen in het begin, dat zal de voetenman volmondig beamen. "Maar daarna ben je verloren."
Zo verging het hem, toen hij jaren terug in aanraking kwam met het echtpaar Somogyi, Nederlandse grondleggers van het fenomeen “tenen lezen”. Een methode om het karakter en gedrag van mensen te analyseren door de stand en vorm van hun tenen. Volgens schematische “tenenleesalfabet”: (ezelsbruggetje): rechts staat voor ratio, links voor gevoel. Er zijn tenen met ambitie, tenen voor angst, liefde, verdriet. “De werkwijze lijkt op iriskopie. Ook tenen geven veel informatie, ze zijn een soort blauwdruk van je bestaan”. Bij baby's al. Hoe kwam het zover? Ooit was Jan Wieringa een gewone detaillist. Schoenenverkoper met kennis van zaken sinds '67, en alweer twintig jaar in Meppel actief. En over de toonbank van ‘Voet-inn' op het hoekje van Zuideinde gaan nog steeds de ergonomisch verantwoorde muilen, sandalen en sneakers. Maar de eigenaar zelf heeft z'n horizon verbreed, zocht het in pedicure, sportmassage, podologie ( therapiezolen) en voetreflexologie. Grinnikt: Ik ben platvloers, voeten interesseren me!" Steeds vaker kreeg hij klanten over de vloer met complexe voetvragen. "Ik dacht: Komen al die problemen nu uit het lijf of uit de kop? "Tenenlezen”, is zijn antwoord. Voeten zijn spiegels. “De vorm krijg je bij je geboorte al mee, maar de stand van de tenen wordt grotendeels bepaald door hoe je met prikkels van buitenaf omgaat”. Een gebroken hart? Heel goed mogelijk dat dan ook de kleine teen "teen van vertrouwen" is gedeukt.
Met talloze voorbeelden verbijstert Jan z'n cliënten en cursisten, die zelf vaak ook enthousiast aan het Tenenlezen slaan op strand en in de sauna. "Maak voor de gein eens een foto van je eigen voeten; en over precies één jaar weer. Dan zie je soms grote verschillen.
De Gelderlander
De Tenenlezer maandag 19 juli 2004
"Je moet je kleine teen intapen, anders loop je jezelf voorbij"
Jan Wieringa uit Meppel is een verwoede Vierdaagseloper en ook nog tenenlezer. Van de eerste soort kom je er rond Nijmegen de komende dagen duizenden tegen, maar er zijn in het land slechts enkele tientallen tenenlezers. Een tenelezer kan aan de hand van de vorm en stand van iemands tenen iets over die persoon vertellen. Tijdens de Vierdaagse leest Wieringa de tenen van lopers. Daarvan volgt elke dag op deze plek een verslag. "Ik probeer mensen zichzelf beter te leren kennen." Het Tenenlezen kwam een jaar of twintig geleden op door publicaties van Imre en Marijke Somogyi. Omdat hij als eigenaar van een schoenenwinkel helemaal verzot is op voeten, bezocht Jan een lezing van de twee. "Daarbij werden ook mijn eigen tenen gelezen, en ik herkende me in meer dan 90 procent van wat werd gezegd. Ik was verkocht." De Vierdaagse is een bijzondere periode voor een tenenlezer. Bij welk evenement zie je tenen immers een grotere ontwikkeling doormaken dan tijdens die Nijmeegse dagen? Door het leed dat ze wordt aangedaan kunnen tenen zelfs grotendeels onleesbaar worden. "Maar je ziet altijd wel iets. Sommige mensen komen in de loop van de Vierdaagse helemaal met zichzelf in evenwicht. Hun tenen rechten zich dan. "Het intapen van de beide kleine tenen is ook belangrijk: "Je linker kleine teen staat voor optimisme en vertrouwen. Dat moet je wat inbinden, anders loop je jezelf voorbij. En je rechter kleine teen is je angstteen. Tape je die in, dan loop je met veel minder wrijving en krijg je minder snel last van blaren. Zijn eigen tenen kent hij ook goed. "Ik heb dikke witte nagels. Daaraan kun je zien dat je me altijd maar voor maximaal 90 procent leert kennen.
dinsdag 20 juli 2004
Haar rode teen verklapt dat Marleen een diplomatieke doordouwer is
Tenenlezer en Vierdaagseloper Jan Wieringa leest voor De Gelderlander elke dag de tenen van een Vierdaagseloper. Marleen van Otterdijk ( 56) uit Nederweert is het eerste vrijwillige en gewillige slachtoffer dat hij onder handen neemt. Ze start deze ochtend op de "veertig" en loopt de Vierdaagse naar alle waarschijnlijkheid voor de zevende maal uit. En dat ondanks een pijnlijk doordrukpunt onder haar rechtervoet. "Maar ze heeft er genoeg wilskracht voor", leest Wieringa de tenen van de pijnlijke voet. Ook fijn is dat de bobbel onder haar dikke teen op verborgen energie duidt. Goed nieuws dus voor Marleen, maar Wieringa graaft dieper. Die grote teen die is langer dan de andere vier, ziet hij en dat duidt erop dat ze rationeel veel sterker is dan op het emotionele vlak. "U neemt gevoelsmatig te veel hooi op de vork en dat leidt tot chaos", weet Wieringa. Van Otterdijk schudt van ‘nee'. "Ik ben helemaal niet chaotisch." Kan kloppen, aldus de Meppeler tenenlezer: "Maar U wilt wel steeds alles tegelijk doen. Waar een ander gewoon de aardappelen zou schillen, wilt u meteen ook de boontjes doppen”." Klopt als een bus”, beaamt de Nederweertse. En het is ook waar dat ze haar wensen vaak via een omweg duidelijk maakt, zoals uit haar tweede teen (de ‘wensteen') valt af te leiden. De ronde top van haar middelste lange teen voegt daar nog aan toe dat ze weliswaar diplomatiek is, maar dat gebruikt ze om haar zin door te drukken. Wieringa: "U bent in veel zaken meegaand, maar voor een klein aantal dingen zult u zich helemaal doodvechten.”Ze heeft in het verleden veel meegemaakt”, onthult Wieringa aan de hand van de kleine teen. Marleen knikt overtuigd. De twee kletsen samen nog even verder.
woensdag 21 juli 2004
Bobbels onder de tenen: "je zal hem potverdomme uitlopen"
Ries Mol (62) uit Etten-Leur is een Optimist in hart en nieren, ziet tenenlezer Jan Wieringa in één oogopslag. “Kijk maar”, vertelt hij, “zijn grote teen rechts is veel groter dan die aan zijn linkervoet. Maar tegenover dat bijna onbegrensde optimisme staat wel dat de teen naast die joekel zich een tikkie onder zijn buurman verstopt. Een duidelijk teken dat hij probeert eventueel verdriet niet te tonen”. Wieringa, die gisteren in rap tempo zijn eerste 40 kilometer liep, verbaast de Brabantse Vierdaagseloper al binnen een paar seconden. Mol en zijn vrouw kijken elkaar tijdens de tenen-lees-sessie in de legertent steeds knikkend aan.
Inderdaad beamen ze, Ries is er de man niet naar om te zeuren over misgelopen relaties in het verleden. Hij kijkt liever vooruit. "Helemaal waar", zegt zijn vrouw Greet, "hij is het type dat zegt: wat gebeurd is, is gebeurd." In zijn jonge jaren had hij wensen waarvan hij wist dat ze nooit zouden worden vervuld. "het kan zijn dat je besefte, dat je ouders je bijvoorbeeld nooit mee op vakantie zouden kunnen nemen, terwijl je heel graag wilde reizen", aldus Wieringa, wijzend op de knobbels onder de middelste teen links. "Die teen zegt veel over je wensen en verlangens. Over wensen gesproken: Die kleine teen, daar links, die is mooi puntig. En laat die nou wat zeggen over optimisme, vertrouwen en seks. Dat puntige betekent, dat het op dat gebied een tijd lang stil kan liggen, maar daarna komt het helemaal naar buiten. En de Vierdaagse, dat komt wel goed”. De bobbels onder zijn tenen duiden op grote reserves. Wieringa: "Je bent een doorzetter. Je zult hem potverdomme uitlopen”.
donderdag 22 juli 2004
Die gevoelsvoet zegt, dat Taeke weigert dienstbaar te zijn
Het was een interessant setje tenen dat onze tenenlezer Jan Wieringa gistermiddag onder ogen kreeg. Taeke van der Meer, de man uit Sneek die de Vierdaagse voor de commissie Gelijke Behandeling op de knieën dwong, trok zijn schoen uit voor een kijkje in zijn persoonlijkheid. Natuurlijk werd de tenenlezer niet verteld wie hij voor zich had. "Links is de gevoelsvoet, en die vertelt me, dat hij het gevoelsmatig verrekt om dienstbaar te zijn aan zijn omgeving", begint Wieringa. "Rationeel kan hij dat wel, maar zijn gevoel houdt hem tegen. Negatieve aspecten uit zijn leven houdt Van der Meer liever verborgen, zo blijkt uit de donkere huid aan de basis van zijn grote teen. Ze gaan niemand wat aan. En die deels witte nagel zegt: Ik laat altijd een bepaald stuk van mijzelf niet zien. “Er zit ergens verdriet in hem, maar hij probeert wel altijd vrolijk over te komen." Taeke's tenen vertellen de expert dat de Fries van alle markten thuis is. Ze zigzaggen namelijk. Dat hij een sterke wil heeft, is aan de hand van zijn tenen makkelijk vast te stellen, maar die ‘zwabbertenen' tonen ook aan dat hij een type is dat veel wikt en weegt. Van der Meer hoort het na zijn makkelijke vijftig kilometer allemaal gelaten aan, maar van een zwabberende wil, wil hij niet horen. Hij knikt van nee “ Niet doen", zegt Wieringa streng, want hij wil niet beïnvloed worden bij zijn analyse. En dan volgt het stukje waar anderen altijd goed naar luisteren: de verhouding tussen zijn kleine teen en de teen ernaast wijst erop dat Taeke seks en liefde helemaal van elkaar kan loskoppelen. Maar Taeke tuurt al voor zich uit. Misschien zit hij met zijn hoofd al op de Zevenheuvelenweg.
vrijdag 23 juli 2004
"kijk die dikke grote tenen: mijnheer is een kletsmajoor"
Hans Witteman uit Rijpwetering bevestigt direct, nadat tenenlezer Jan Wieringa zijn tenen heeft beschreven, diens gelijk. Wanneer Wieringa is uitgesproken, begint Witteman aan een monoloog over allerlei facetten van zijn leven. "Kijk eens naar zijn grote dikke tenen", was Wieringa tien minuten daarvoor zijn analyse begonnen. “Mijnheer is een kletsmajoor, hoor. Niet dat hij er onzin uitkraamt, maar hij heeft er plezier in om te praten. Het geeft niet waarover". In de gesprekken die Witteman voert kan hij volgens de tenenlezer heel rationeel zijn. Als het over zijn gevoelsleven gaat, wordt het praten wat minder. "Want de voorkant van zijn gevoelsteen is witter. En ik zie ook dat hij wat weggedrukt zit. "De Vierdaagseloper uit Rijpwetering beschikt over een enorme vreugdeteen . Alleen: hij is wel wat beschadigd, maar hij is rood, dus nog wel erg actief." Nu zitten er op donderdagmiddag wel meer veelkleurige plekken op de tenen van Witteman. Hij heeft een zware dag achter de rug en laat zich bij het Rode Kruis op de start- en finishplaats zorgvuldig beplakken door Ingrid van Engelen. "Ze is vandaag mijn engel", zucht de gekwetste wandelaar. Zijn gevoel zegt hem, dat hij dit jaar moet opgeven, vertelt Wieringa aan de man met de blaren. "De meeste blaren zitten links, en dat is je gevoelsvoet. Rechts gaat het beter; wanneer zijn ratio de overhand heeft, loopt hij de mars uit. Misschien helpt zijn kleine teen hem de laatste dag wel door. Die teen vol optimisme en vertrouwen is namelijk ook sterk genoeg om, letterlijk, de groter uitgevallen liefdesteen te ondersteunen”.
De Stentor juni 2005
Last van jubeltenen? Kromme tenen? Voeten vertellen hun eigen verhaal. Vraag maar aan Jan Wieringa, onbetwist een van de meest frappante gasten op de streektaal -annex- orakeldag zaterdag in Steenwijk.
De beste man leest tenen. Hij is niet helderziend, noemt het een nuchtere bezigheid, die iedereen kan leren.
Dit keer houdt hij zijn lezing, op de streektaaldag, in het Gronings!
De zondagskrant Arnhem 19 juni 2005
Nationale dag Tenenlezen een succes.
Arnhem. De eerste Nationale ontmoetingsdag van de stichting Fudare Nederland in de Gelderse hoofdstad was een groot succes. Tachtig in Tenenlezen geïnteresseerden kwamen bijeen om elkaar te ontmoeten en te luisteren naar twee sprekers. Jan Wieringa en Imre Somogyi (de auteur van de boeken Tenenlezen 1 en 2 en Babyteentjes) spraken over bijzondere tenen en Tenenlezen - wat kun je ermee? Aan Margriet Somogyi werd de tenenspiegelvanhetjaar uitgereikt als dank voor al haar inzet voor het vergroten van de kennis binnen het Tenenlezen.
Programma Zwolle 2008.
26 t/m 28 september Roots Reli Ragelaat zien wat mensen beweegt.
Zaterdag 27 september: bidden met de voeten.
Dit middag vullend programma, met een lezing van Ineke Albers getiteld “spiritueel wandelen in heden, verleden en toekomst'. Daarna kan men kiezen tussen de workshop 'Tenenlezen' van Jan Wieringa of één van de twee wandelingen: “Wandelen langs Keltische bomen” of “Wandelen met de wichelroede”.
Plaats: Cultuursalon van KCO; Kamperstraat 11 - 13 te Zwolle.
Het Parool 16 oktober 2008
Tenen spreken de waarheid
Steeds meer mensen laten hun tenen lezen. Tenenlezer Jan Wieringa van de schoenwinkel Voet-inn in Meppel vertelt. Op de vraag van Ron: ”Hoe serieus is Tenenlezen?”. "Héél serieus”, antwoordt Jan, “Je kunt er heel veel uithalen. Ik zeg alleen niets over de toekomst. Wel over verleden en heden. Dat is namelijk te verifiëren”." Waarom voorspelt u geen toekomst aan de hand van tenen?”. "Dan wordt het zweverig. Ik blijf het liefst met beide benen op de grond”." Wat leest u bijvoorbeeld?”. "Als de tenen naast de grote teen, de twee en de drie, een stukje langer zijn dan de buitenste tenen, de vier en vijf, dan is iemand visueel ingesteld. Het werkt goed om zo iemand dingen voor te doen of plaatjes te laten zien”." Wat haalt u uit tenen?” "Alles. Waarom is de stand van een teen zoals die is? Wring je jezelf in bochten of komt het omdat de buitenwereld het je oplegt? Knap ik er van op? Wat je ermee doet, moet je zelf weten”. “Wat zeggen harige tenen”? Man of vrouw? Waar zit het? Voor op de teen. Is het een vrouw, dan heeft ze aanleg om last van haar longen te krijgen. En bij een man? Fijn of grof? Fijn haar voorop de teen. Hij wil iets verbloemen voor de buitenwereld”. “Bent u gediplomeerd?” "Ja. Ik heb les gehad van grondlegger Imre Somogyi. Tenenlezen bestaat een jaar of twintig”." Oude Grieken deden er niet aan?” Nee, wel aan voetreflex”." Zijn er veel beunhazen in de wereld van de tenenlezers?”. "Absoluut. Ik vind het leuk zaken te verifiëren wanneer iemand bij mij komt, die eerder bij een beunhaas is geweest. Maar hebt u nog veel vragen, want ik ben bezig met iemand." Wat heeft die voor tenen? ". “Dat gaat u niets aan!" Rob Rombouts.
Paravisie september 2014
Je voeten laten zien wie jij bent
Tekst: Arthur Schroer
De stand van jouw voeten en de staat waarin ze verkeren, bieden verhelderend inzicht op emotioneel gebied, hoe je karakter in elkaar steekt en op welke wijze je met anderen en jezelf om kunt gaan. Jan Wieringa heeft zich gespecialiseerd in het lezen van voeten en het is verbluffend wat ze allemaal over jou te vertellen hebben.
Al decennia lang bestiert Jan Wieringa een schoenenzaak in Meppel. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in alles wat met voeten te maken heeft, waaronder het lezen ervan. Aan de bevlogenheid waarmee Jan van wal steekt, blijkt hoezeer het werken met voeten onderdeel uitmaakt van zijn leven en hoe graag hij zijn opgedane kennis met anderen deelt.
De kennis over tenen lezen heeft Jan geleerd van Imre en Margriet Somogyi. Jan gaat echter verder dan alleen het lezen van tenen. “Ik ontdekte destijds tijdens de opleiding op dat er ook veel af te lezen is aan iemands voet. Want naast de tenen laat de voet eveneens zien hoe je in elkaar steekt. Om me hier verder in te specialiseren deelde ik ervaringen met anderen en gezamenlijk testten we van alles uit en vergeleken we resultaten. Langzamerhand werd daadwerkelijk duidelijk dat niet alleen de tenen, maar de hele voet veel aangeeft.” In dit artikel legt Para Visie de focus op de voeten, waarbij niet vergeten mag worden dat de tenen natuurlijk wel een significant onderdeel uitmaken van de voet! Met Jan bespreken we waar elk onderdeel van de voet voor staat.
Rechter- en linkervoet
“De rechtervoet staat voor denken. Deze voet geeft de mannelijke eigenschappen, het verstand, de verbinding met het bewustzijn en de conditie weer. Dit betreft dus het rationele gedeelte. Niemand is alleen maar rationeel ingesteld, want er komt ook gevoel binnen. Daar staat de linkervoet voor. Deze geeft onder andere de vrouwelijke eigenschappen, constitutie en de verbinding met het onderbewustzijn weer. Vrouwen tonen over het algemeen sneller hun emoties dan mannen. De rechtervoet staat voor yang en de linker voor yin. Je hebt beide nodig om in balans te zijn. Vandaar ook dat als je voeten tegen elkaar aanlegt en ze een beetje schuift, ze goed in elkaar passen. Ook dit geeft weer hoe we samen tot één geheel lichaam horen. Als de rechtervoet iets verder naar voren staat, dan is dat als je rationeel gezien een beslissing moet nemen een goede positie. Ligt de linkervoet voor, dan beslis je eerder vanuit je gevoel.” Maar hierbij is de stand van de tenen ook heel belangrijk. Hoe verder deze uit elkaar staan, hoe meer tijd er nodig is om tot een beslissing te komen.
Boven- en onderkant
“De onderkant van de voet geeft weer wat er binnenin je leeft. De bovenkant is wat je laat zien aan de buitenwereld. Je kunt naar anderen toe best doen alsof je open bent, maar van binnen anders in elkaar steken. Je ziet dan b.v. als je van bovenaf de voet bekijkt vijf tenen zitten, maar kijk je van onderaf dan zie je er vier. Er zit er dan eentje voor de binnenwereld weggestopt boven een andere teen. Zie je dan rechts geen kleine teen en je kijkt waar de rechter kleine teen voor staat, namelijk angst en onzekerheid, dan verklaart dat veel. Je mag dan van jezelf of voor je beroep geen angst en onzekerheid kennen. Vandaar dat die teen dan vaak niet zichtbaar is aan de onderkant.
Lengte en breedte
“Heb je een smalle voet, dan heb je letterlijk een smallere basis van waaruit je leeft. Heb je lange voeten, dan heb je meer tijd nodig om iets te verwerken of los te laten. Een brede voet geeft aan dat je veel aankunt in het leven en dat je letterlijk en figuurlijk sterk in je schoenen staat.”
Wreef
“Als je een hoge wreef hebt, betekent dit dat alle informatie eerst bij je binnen moet komen en verwerkt moet worden, alvorens je er iets mee kunt doen. Hoe hoger en stugger de wreef, hoe meer moeite je hebt om iets los te laten. Het verwerken kost dan veel energie. Iemand met een soepele, platte voet gaat veel flexibeler met situaties om.”
Knobbel
“Als je een dikke knobbel aan de basis van de buitenkant van je kleine teen hebt, dan heb je een last te dragen die ontstaan is in de zwangerschapsperiode of uit een vorig leven. Je kunt je afvragen wat je met die last in dit leven moet doen. Als je daarmee aan de slag gaat, kan de knobbel – en dus de vorm van je voet – veranderen.”
Eelt
“Dit staat voor bescherming en afscherming van energie. Als je eelt hebt aan de binnenkant van de hak en niet aan de buitenkant, dan doe je over het algemeen naar de buitenwereld overkomen dat het je allemaal niet zoveel interesseert. Maar van binnen weet je niet hoe je iets vast moet houden. Als je veel eelt aan de buitenkant hebt zitten en niet aan de binnenkant, dan ben je iemand die zich voordoet iets belangrijk te vinden, maar in je hart denk je dat het jouw tijd wel zal duren. Zit er eelt aan de voorkant van de voet, dan sluit je jezelf af. Heb je geen eelt, dan staat dit voor kwetsbaar zijn. Een pedicure kan beter nooit meer dan de helft van het eelt bij iemand weghalen, want het heeft immers een beschermende functie.”
Bal
“De bal van de voet zegt alles over je gevoelsleven. Een gelige kleur geeft aan dat je het gevoel hebt dat je altijd tekortschiet. Wanneer je gespannen bent, zal de bal onder je voet ook gespannen staan. Als je lekkerder in je vel komt te zitten, wordt de bal opgevuld en komt er weer ‘leven’ in. Wanneer je een tweeënhalve centimeter lange lijn ziet onder je bal onder de basis van de grote teen, dan heb je last van een gebroken hart. Als je weer een gelukkige relatie krijgt, wordt de lijn wit. Dat komt omdat het vorige gedeelte afgesloten is. Wordt de lijn rood, dan heb je het nooit helemaal verwerkt en blijf je ermee bezig. Is deze zwart, dan zwijg je het letterlijk dood. Heb je een verharding ter hoogte van de binnenkant grote tenen naar elkaar toe, dan geeft dit aan dat je jouw ratio en gevoel probeert te scheiden.”
Hiel
“De achterkant van de voet is de plek waar je dingen los kunt laten. Een brede hiel betekent dat je sterk in het leven staat en een smalle dat je iets minder stabiel bent en minder met jouw gevoelens aan de slag gaat. Als je weinig eelt aan je hiel hebt, dan leef je in harmonie en laat je makkelijk dingen los.”
Boog
“Dit betreft de zijkant van je voet aan de kant van de kleine teen. Als je de buitenkant van de voet naar beneden duwt en de binnenkant van de voet omhoog, dan heb je je afgesloten van de buitenwereld. Staat de binnenkant naar beneden en de boog naar boven, dan stel je je open voor veel invloeden en kun je er soms gek van worden wat er qua informatie allemaal binnenkomt. Een hoge boog betekent dat je extreem onafhankelijk bent en dat je niet graag hulp accepteert. Je wilt zelf je strategie bepalen en vaststellen wat je gaat doen.”
Kleur
“Iemand die slecht in zijn vel zit heeft een lichtere kleur voet dan een warmbloedig mens, die roodtinten heeft. Een persoon die weinig emoties toont, heeft een wittere voet. Heb je een donkere kleur, dan staat dat voor camouflage en wil je iets niet van jezelf laten zien. Als je donkere vlekken op je voet hebt, dan wil je ergens niet over praten. Zijn ze wit van kleur dan is er iets voor jezelf ‘gestorven’. Zijn ze rood, dan leeft iets nog steeds en heb je er geen vrede mee gesloten.
Likdoorn en wratten
“Een likdoorn krijg je niet altijd van schoenen. Het betreft eigenlijk een vorm van eelt dat zodanig van invloed is op je bescherming dat het zeer doet. Een wrat staat voor onderdrukte woede. Laat nooit alle wratten weghalen, want de boosheid moet er wel uitkomen. Zit er een wrat op je gevoelsteen – de teen naast je grote teen op je linkervoet – dan kun je deze wel weg laten halen. Kinderen hebben in de pubertijd vaak wratten, maar dat komt omdat ze in die periode geregeld boosheid naar de buitenwereld toe ontwikkelen. Middeltjes hiervoor gebruiken om ze weg te krijgen, is niet nodig. De boosheid – en dus ook de wratten – verdwijnen meestal vanzelf. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat is eenvoudig te herkennen: als je er van bovenaf op drukt en het doet zeer, dan is het een likdoorn. Wanneer je er aan de zijkanten tegen drukt en het doet pijn, dan betreft het een wrat.”
Op blote voeten
“Als je altijd koude voeten hebt, dan ben je te veel in je hoofd bezig en kan er geen energie bij je voeten komen. Het is verstandig om in de tuin altijd op blote voeten te werken om zodoende contact met de aarde te voelen. Als je last van bepaalde problematiek hebt, ga dan eens op gras, aarde of zand lopen met blote voeten. Hierdoor komt de bloedcirculatie beter op gang en functioneren je darmen beter. De natuur weet exact wat nodig is. Als je het gevoel hebt dat je lang genoeg blootsvoets hebt rondgelopen, dan is het blijkbaar voldoende geweest. Op straat of tegels lopen heeft geen effect, want dan heb je geen direct contact met de aarde. Als je in de tuin toch schoeisel aan wilt, draag dan klompen, want hout geleidt.”
Jan heeft een tipje van de sluier opgelicht over wat jouw voeten te vertellen hebben. Als je voor een consult bij Jan komt, dan trekt hij zo’n drie kwartier tijd voor je uit. Hij begint met het masseren van de voeten om letterlijk en figuurlijk het gevoel te krijgen bij de persoon met wie hij te maken heeft. Over het algemeen wordt meestal de rechtervoet het eerst aangeboden, omdat deze gelinkt is aan je ratio. De meeste mensen vinden het namelijk niet prettig als er gelijk op gevoelsniveau contact gelegd wordt via de linkervoet. Jan biedt je verhelderend inzicht op emotioneel gebied, hoe je karakter in elkaar steekt en op welke wijze je met anderen en jezelf om kunt gaan. Het is verbluffend om te mogen ervaren wat jouw voeten allemaal over jou te vertellen hebben!
Wetenswaardigheden
- Zorg dat je voeten altijd soepel zijn door ze te masseren of in te smeren met zalf of olie. Dan word je flexibeler en sta je prettiger op je voeten en in het leven.
- De stand van de voeten verandert gedurende je hele leven. Dit is afhankelijk van leeftijd, maar ook van je emotionele situatie. Neem eens een jaar lang iedere maand foto’s van je voeten en je zult zien dat ze aan verandering onderhevig zijn.
- Als je een moeilijk gesprek moet voeren door de telefoon en je tenen uit elkaar liggen, ga dan lopen. Daardoor verandert de stand van je voeten en voel je je vaak zekerder. De informatie langs alle openingen gaan. Lopend gaan de tenen vanzelf naar elkaar toe en komt iets dus beter binnen. Voer je b.v. een gesprek met een bekende, soms voelt het goed om er gewoon bij zitten. Op die manier gebruik je – al dan niet bewust – de stand van je voeten.
- Het dragen van hoge hakken geeft aan dat je als vrouw graag afhankelijkheid uitstraalt. Je wordt wankeler op pumps, dus bent ook letterlijk afhankelijker van een ander om steun bij te zoeken.
- Als je een lange wandeltocht gaat lopen, tape dan de avond ervoor de linker- en rechter kleine teen in. De ene staat voor onzekerheid en angst en de ander voor optimisme en vertrouwen. Angsten en onzekerheden kunnen dan niet groeien en optimisme en vertrouwen tape je in omdat je niet te overmoedig mag worden tijdens het lopen. Door het intapen hou je alles onder controle en krijg je amper tot geen blaren. Negen op de tien mensen krijgen namelijk eerst blaren op de kleine teen en dan pas op de hakken.
Analyse
Speciaal voor Para Visie heeft Jan een paar voeten van een cliënt geanalyseerd. De analyse van een man van 55 jaar vind je hier.
“Er is een verschil tussen links en rechts te zien als hij op een stoel zit. Links lijken de tenen meer teruggetrokken dan rechts. Hij heeft moeite met zijn gevoel (links) en om dit te tonen. Hij kan met denken (rechts) makkelijker zaken à la minuut regelen, veel beter dan vanuit z’n gevoel. De kleine teen rechts (= onzekerheden en angsten) lijkt groter dan links (= optimisme, vertrouwen en seks). Dus hij kent nogal wat onzekerheden in z’n leven. Het voorste kootje links duikt weg, dus hij behoudt reserves.”
“Ook staand is er een verschil tussen de rechter- en linkervoet. Er is duidelijk meer ruimte tussen de tenen links dan rechts. Dit geeft aan dat hij voor gevoelszaken meer tijd nodig heeft. Hij kan over gevoelszaken beter lopend praten dan stilstaand. Dit doordat de tenen ‘lopend’ beter contact met elkaar kunnen maken.”
“De buiten- en binnenkant van rechts en links zijn niet gelijk. Deze lijnen weerspiegelen de lijnen van de rug van deze man. Ook waarneembaar zijn de ‘lijnen’ onder de middenvoet. Deze geven informatie weer over het omgaan en verwerken van zaken.”
“Eeltvorming aan de binnen- en buitenkant bij de hak. Verwerkte informatie loslaten lijkt naar buiten toe soms makkelijk te gaan, maar van binnen heeft hij er moeite mee en hij probeert dan ook – achter het eelt – emotionele zaken nog niet los te laten.”
Heel goed is een “slag” in de rug te zien welke weer wordt gegeven in de binnen en buiten lijn van de voet.
Beknopte conclusie: “Deze man maakt het zich niet altijd even gemakkelijk en heeft al veel meegemaakt. Hij lijkt hard naar de buitenwereld te zijn, maar dat is uiterlijk vertoon. Hij heeft een zacht karakter en wil in werkelijkheid graag aardig gevonden worden. De afgeronde tenen – scherpe kantjes eraf – zijn hier een prachtvoorbeeld van. Hij zal naar de buitenwereld proberen meer vanuit zijn denken te handelen, dan vanuit zijn gevoel. Pas wanneer je deze man beter leert kennen en hij je vertrouwt, zal hij zijn ware aard – eerst nog met reserves – laten zien. Hij kan rationeel gezien zo in een nieuwe relatie stappen. Doordat hij zich graag wil bewijzen, zijn liefde en seks niet hetzelfde voor hem. Hij wordt hierbij dan ook nog weleens teleurgesteld, zeker wanneer iemand te dichtbij komt.”
Sportzorgmasseur 2017 nr. 5 interviewer: Joyce Smits
“Sporters komen niet om geaaid te worden”
Als iemand hier binnenkomt en zegt “Ik heb last van mijn hamstring”, laat ik hem eerst eens met zijn rug tegen de muur staan en langzaam naar beneden zakken tot hij met de billen op de grond komt. Als hij dan geen pijn aangeeft, weet ik genoeg: Die heeft geen probleem met zijn hamstring."
Jan Wieringa heeft net een kop koffie ingeschonken. De 71 jarige sportzorgmasseur uit het Drentse Ruinerwold is geen doorsneemasseur. Dat wordt al snel duidelijk als hij van wal steekt. "Het eerste wat ik tegen een cliënt die bij mij op de bank ligt zeg is: "Als je stop zegt, stop ik, zo niet dan ga ik ervan uit dat ik permissie heb om door te gaan”. Natuurlijk zijn er wel eens jongens die stoer willen doen, maar dan pak ik ze wel even op een plek, zodat het met die stoerdoenerij voorbij is. Als mensen vertrouwen in je hebben, kun je op deze manier werken. Dat hebben ze blijkbaar, want ik heb het hartstikke druk. Om vertrouwen te creëren, heb ik ook mijn leeftijd mee."
Jan zegt het met een brede lach, maar het is hem wel ernst. Zijn aanpak is onorthodox, maar alles wat hij doet is in het belang van zijn ’gasten’, zoals hij de mensen die zijn praktijk bezoeken vaak noemt. ”Laatst kwam hier een man en die had zoveel problemen, dat ik heb gezegd: "We gaan eerst eens een heel eind wandelen en elkaar leren kennen”. Nu moet hij een maand wachten om mij terug te bellen, want anders staat hij nog onder mijn invloed. Als hij over een maand terugbelt, komt het echt uit hemzelf. Belt hij niet, dan is het ook goed.
Dat is ook de reden dat hij geen functie vervult in de medische staf bij een sportvereniging, hoewel hij wel veel sporters op zijn tafel krijgt. "Ik ben heel bewust niet aangesloten bij een club". Als een trainer zegt: “Jij moet naar Jan toe”, zijn ze dan gemotiveerd? Nee! Jan wil ook binding hebben met de sport, die de atleten die hem bezoeken, beoefenen. Dat kan ver gaan. "Ik heb bijvoorbeeld wel wat met keepers, maar niet met voetballers. Keepers behandel ik dus wel, voetballers heb ik niet vaak op de bank. Als een keeper een van de spelers zou aanraden naar mij toe te gaan en die wil dat heel graag, wil ik het wel proberen. Maar ik weet dat ik hem nooit zo goed kan helpen als de keeper. Ik vind dat een sportmasseur, ook al doet hij de sport niet zelf, zich wel moet kunnen inleven. Dan kun je een sporter goed helpen”.
Het gesprek vindt plaats in de praktijk van Jan Wieringa op de eerste verdieping van een karakteristiek pand in Meppel, vijf kilometer van zijn woonplaats Ruinerwold. De plek heeft een prachtig uitzicht op de Heerengracht in de binnenstad van Meppel. Dat Jan hier zijn praktijk heeft, is allemaal zo gegroeid. Een en ander begon met zijn schoenenwinkel "Voet-inn" op de begane grond, een speciaalzaak met pasvormverantwoorde modeschoenen voor kinderen en volwassenen. De winkel zit er nog steeds, maar omdat hij het te druk heeft met zijn praktijk, zal de zaak volgend jaar sluiten.
Kijkje in de Chinees-Australische keuken
Jan Wieringa geeft aan dat hij in het buitenland heeft gewoond en daar veel van collega's heeft opgestoken. "Ik heb in Australië gewoond, daar zijn veel Chinezen die masseren. Ze spreken geen Engels, maar je mag rustig bij ze kijken. Wanneer je echt belangstelling toont willen ze heel veel - "met handen en voeten" - uitleggen. Ik heb van hen veel dingen geleerd. Ja, ik ga mijn Nederlandse boekje regelmatig te buiten, maar daar geeft de cliënt toestemming voor wanneer hij geen ‘stop’ zegt. Wat het mooie is aan dit vak? Dat ik aan een sporter zie dat hij letterlijk weer goed in zijn vel zit. Dan heb je iemand geholpen.
Proces
“Op 1 april gaat de winkel dicht. Na vijftig jaar moet dat kunnen, toch? Drie à vier jaar geleden zijn we met het oog op de toekomst al begonnen door onze voorraad heen te komen. In Ruinerwold heb ik een massageruimte bij de woning ingericht."
Zelf werkt hij vanwege de drukte in zijn praktijk nog nauwelijks in de winkel, maar het vak vindt hij er niet minder mooi om. "Wat is er nou mooier om mensen, die iets raars met hun voeten hebben, (bijvoorbeeld omdat ze anders zijn gaan lopen na een hersenbloeding), tevreden met schoenen naar buiten te laten gaan?”
Dat hij begon met een schoenenwinkel en eindigt in datzelfde pand met een massagepraktijk, is een proces dat zich heeft ontwikkeld, zoals hij het zelf omschrijft. In 1967 kwam Jan ‘toevallig’ in de schoenhandel terecht. Na het behalen van zijn vakdiploma's werd hem gevraagd zelf les te geven bij de vakopleiding voor de schoenhandel, onder andere in pasvorm. Zijn interesse in voeten, voetvormen en voetafwijkingen was gewekt. In de loop der jaren schoolde hij zich steeds meer bij en kreeg hij onder ander pedicure, podologie, voetreflexologie, voetdiagnostiek, ontspanningsmassage en sport(zorg)massage onder de knie.
Routine
"Vanuit de voetreflexologie vond ik dat ik nog niet genoeg kan doen", aldus de bevlogen Drent. "Toen heb ik de opleiding tot sportmasseur gedaan. Direct toen het mogelijk was, om je ook tot sportzorgmasseur te laten opleiden, heb ik dat gedaan. Ik vind het een erkenning, dat de zorg bij de sport hoort. Het is niet alleen sport, ik wil ook zorgen."
Twee derde van de cliënten van Jan is sporter. Voornamelijk hardlopers, fietsers en motorcrossers. ‘Mijn bijnaam onder de motorcrossers is de Beul van Meppel’. Het klopt, ik ben niet zachtzinnig. Maar ze komen hier niet om geaaid te worden. Dan zeg ik altijd: “Ik hoop dat je daar thuis iemand voor hebt". Nee, patiënten ken ik niet. Patiënten zijn ziek. Sporters zijn niet ziek, sporters mankeren iets. En omdat ze niet ziek zijn, geef ik ze op de donder. "Geen flauwekul, we gaan er tegenaan”. Of ik zelf sport? Nee. Nou ja, ik wandel. Ik loop niet hard, terwijl ik wel veel hardlopers behandel. Als ze me vragen of ik mee ga 5 kilometer hardlopen, doe ik dat niet. Als ze vragen of ik 50 kilometer mee ga wandelen: Geen probleem."
Jan geeft aan dat iedereen bij hem mag komen, maar dat hij bepaalt of ze terug mogen komen. ”Dat doe ik in het belang van de cliënt. Als het niet goed voelt, kan ik hem of haar niet helpen. De standaardtijd voor een afspraak is een uur. Ik werk zonder horloge. Mijn gevoel zegt wanneer ik klaar ben. Dat kan betekenen dat ik een keer een halfuurtje over heb. Nou, ik heb altijd wel een boekje liggen met een klusje erin." Voor veel jongens is de Drentse masseur een vaderfiguur. Het leeftijdsverschil zorgt voor een andere relatie en communicatie. Er komen heel wat verhalen voorbij op de tafel. Lief en leed komen naar boven. Wat achter de deur gezegd wordt, blijft achter de deur. Invoelen is routine.
Technische avonden
"Routine speelt ook een belangrijke rol bij voetreflexologie", vertelt Jan. "Tien procent komt uit een boekje, de rest is ervaring. Jaren ervaring. Of het ingewikkeld is? Nee. het is complex, maar logisch. Als hier iemand binnenkomt met klachten aan zijn schouder, ga ik eerst afdrukken maken van de voeten om te kijken of het waar is. Als ik op een bepaald punt de voet indruk en de pijn schiet b.v. in de schouder, dan weet ik: dit is waar. Maar de pijn kan ook ergens anders vandaan komen."
Om ervaring op te bouwen, raadt Jan alle sport(zorg)masseurs aan de technische avonden van het NGS te bezoeken. "Daar leer je zoveel van. Je krijgt b.v. een casus en de vraag is hoe je daarmee omgaat. De één kan dat heel anders aanpakken dan de ander. Zelf leer ik er ook nog veel van. Het is echt heel waardevol. Ik mis op die avonden heel veel mensen. Je doet jezelf tekort als je daar niet komt.”
Jan heeft een hardloper met een beenprothese onder behandeling. De man mist zijn linkeronderbeen. “Hij kwam bij me met loopproblemen. Vaak wordt er geoefend met het 'goede been’. Ik ben gaan werken aan het been zonder onderbeen. Net zolang tot hij zei dat zijn prothese niet meer past (te klein). Toen wist ik: nu zijn we er. Wat het probleem was? Hij was niet in evenwicht, dan krijg je problemen. Hij is een van mijn trouwe gasten en gaat meedoen aan de Roparun, de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Prachtig toch?"
Alles hangt met elkaar samen
Een onderdeel van het werk van Jan Wieringa is voetreflexologie: Reflexologie houdt zich bezig met het uitgangspunt dat er zich reflexzones op handen en voeten bevinden die corresponderen met alle klieren, organen en andere delen van het lichaam. Bij reflexzonetherapie worden deze reflexzones met duim en vingers bewerkt.
Het gebruik van voetreflexzonetherapie omvat onder meer de verlichting van stress en spanning, de verbetering van de doorbloeding, het opheffen van blokkades in het zenuwstelsel en het helpen van de natuur bij het bereiken van de evenwichtstoestand.
Als een van de componenten in het menselijk lichaam (bijvoorbeeld klieren, organen, zenuwen of chemische stoffen) niet functioneert, is het gevolg hiervan overal in het lichaam merkbaar, is de theorie. De persoon is uit evenwicht. Dat is de basis voor de reflexzonetherapie. Reflexzonetherapie is een holistische therapie; er wordt gewerkt vanuit een holistische visie. Deze is gebaseerd op het feit dat niets op zichzelf staat, alles hangt met elkaar samen. Elke voetbehandeling werkt op de gehele mens. Elke klacht maakt deel uit van een heel patroon, vandaar dat ook altijd de hele voet wordt bewerkt met extra aandacht voor het probleemgebied.
Reflexzonetherapie komt oorspronkelijk uit China en is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze. In 2009 heeft de medische faculteit van Harvard een onderzoek gepubliceerd naar de effectiviteit van reflexologie. Daar is weinig bewijs voor, maar de therapie is ook niet schadelijk volgens de wetenschappers. Voetreflexologen mogen net als masseurs, geen medische diagnose stellen en moeten klanten met medische klachten doorsturen naar een arts.