Voeten, onze basis.
We staan er niet elke dag bij stil, dat voeten de basis van ons lichaam zijn. Daarom is het belangrijk dat we onze voeten goed onderhouden en de juiste schoenen dragen. Veel lichaamsklachten komen voort uit het dragen van verkeerde schoenen.
Wist u dat: na 15 minuten lopen in een paar nieuwe schoenen zich al een blaar kan ontwikkelen. Meer dan één derde van ons in het afgelopen jaar last heeft gehad van blaren. Schoenen met hoge hakken de grootste veroorzakers van blaren bij vrouwen zijn. Onze voeten gedurende één dag een halve tot een hele schoenmaat groter kunnen worden - weinig schoenen zijn hierop berekend - waardoor druk en wrijving ontstaan.
Wanneer passen schoenen?
De schoenen moeten altijd langer zijn dan de voeten. Dit geldt ook voor volwassenen. Allereerst omdat de voeten, bij het staan en lopen, doorveren en dus langer worden. Ook wanneer u met de grootste teen de voorkant van de schoen raakt kan dat op termijn problemen op leveren. De breedte van de voeten is ook bepalend voor de wijdte van de schoen. Te breed is niet goed, maar te smal kan ook voor vervorming van de voetbeentjes zorgen. Schoenen die te kort en/of te smal zijn, kunnen in de toekomst voor problemen zorgen. Voor volwassenen geldt dat afhankelijk van een platte of holle voet de schoenen 8 tot 10 mm langer moeten zijn wanneer u zit.
Let wel, de duurste of de beste schoenen hebben geen waarde wanneer ze niet goed passen.
WANDELEN:
Honderdduizend kilometers goed en onderhouden wandelpaden wachten tegenwoordig op de wandelaars. Door de moderne wegenbouw zijn tegenwoordig zelfs bospaden, die vroeger slechts met stevig schoeisel begaanbaar waren, door verharding toegankelijk gemaakt.
Ook via de fietsknooppuntensite kun je eventueel zelf heel mooie routes samenstellen en je laten verrassen op wegen en paden, zelfs in je eigen omgeving, die voor jou nog wel eens heel onbekend blijken te zijn.
Geniet van je wandeling!
Ga je minder en donkerder plassen dan normaal, drink je wel genoeg? Drink op tijd en probeer minimaal 0,5 ltr. te drinken per uur en bij extreem warm weer zelfs minimaal 0,75 ltr.
Van trainen word je moe, teer je in op de reserves, van rusten word je weer sterk.
Weet je hoe je je voeten kunt verwennen na een dag wandelen? Door als coolingdown met blote voeten door mulzand of over kort gras te lopen: Gratis massage van de vermoeide voeten en een goede stimulans voor de reflexzones.
Maar: vergeet vooral niet om onderweg te genieten van het uitzicht, de kleuren, de geuren en de geluiden!
Een uitdaging? Wie weet komen we elkaar nog eens tegen tijdens de 4daagse in Nijmegen. Ook dit jaar heb ik weer met veel plezier deelgenomen aan dit festijn, nu voor de 25ste keer!
“Door te vertragen , leer je te luisteren naar de natuur”
De dieren in het bos vinden hem wel een wat curieuze diersoort, om eerlijk te zijn. Hij loopt het bos in met apparaatjes in zijn handen, draagt felgekleurde kleding, praat luid en heeft altijd haast. “Waar zou die voor op de vlucht zijn?”, wordt er gefluisterd. “En waarom op deze manier? Iedereen heeft hem toch allang gezien en gehoord?” Zijn naam: de mens. De enige diersoort die de taal van het bos niet meer spreekt. “Snelheid is een drug... Doe zoals de dieren doen”, fluistert het bos, dat de mens best een handje wil helpen. “Dat helpt je de rust van de natuur te vinden.”
De taal van het bos
Erling Kagge verstaat de natuur wel een beetje. Hij komt uit Noorwegen, liep eindeloze tochten in zijn eentje en schreef het boek Het plezier van wandelen. De kern van zijn verhaal is de kern van de taal van het bos. Vertragen herstelt de verbinding met de natuur. “Door te vertragen, leer je te luisteren naar de natuur”, zegt hij. “Die berg daar ver weg verandert langzaamaan als je erheen loopt. Je ogen, oren, neus, schouders, buik en benen praten met de berg en de berg antwoordt. Tegen de tijd dat je zijn voet bereikt, voelt hij als een vriend. Dat gebeurt niet als je er met honderd kilometer per uur naartoe rijdt.” Meer contact met de natuur is hard nodig. Gebrek eraan maakt ons ziek. “Ik ben ervan overtuigd dat eenzaamheid, onzekerheid en depressies grotendeels veroorzaakt worden door binnen de muren van je huis te blijven zitten.”…………
Soms helpen de omstandigheden mee: Corona bijvoorbeeld, toen bijna de hele wereld in lockdown ging, waren de omstandigheden voor de natuur en het contact met de natuur gunstig. Er vloog geen vliegtuig door de lucht, de straten waren verlaten, de mensen bleven in hun huizen, behalve voor hun dagelijkse boodschappen of blokje om. De luchtkwaliteit verbeterde, het water werd schoner. Voor het eerst sinds lange tijd werd het stil op het geluid van de vogels en de wind na. Ook onder wandelaars heerste er rust. Zelfs de meest verstokte wedstrijdwandelaar liep bij gebrek aan marsen, vierdaagsen, evenementen en wedstrijden, zonder doel. Linkerbeen, rechterbeen. Langzamer dan anders. Vaker alleen, en dichter in de buurt. Bij een aantal van hen werd het lopen daardoor alleen maar mooier. Er ontstond contact. Ze roken, zagen, hoorden en voelden wat ze lang niet hadden geroken, gezien, gehoord en gevoeld. De vogels vlogen met hen mee, vossen en zelfs reeën bleven staan. Misschien ontdekten ze tot hun verrassing: hier hoor ik bij, hoe nietig en onbelangrijk ik ook ben.
In het bos zagen de bomen en de dieren het met vreugde aan. “Harmonie”, fluisterde het bos. “Daar worden we allemaal beter van!”
Een gedeelte uit “Wandel.nl” – het blad van de KWBN waar ik erg van genoten heb! Ook ik kan hier van leren.
HET IS BEWEZEN
De natuur zorgt voor rust en ontspanning. Het leidt tot minder cortisol (stresshormoon) en een verlaging van de bloeddruk. Door in het groen te zijn, herstel je van de geestelijke vermoeidheid die het moderne leven met zich meebrengt.
De natuur stimuleert de aanmaak van het 'knuffelhormoon’ (oxytocine). Hierdoor maak je makkelijker contact en voel je meer verbinding met anderen.
Wandelen is een veilig en behoorlijk effectief antidepressivum. Door een dagelijkse wandeling te maken, kunnen klachten van depressieve aard en angststoornissen met bijna de helft afnemen.
Bomen verminderen CO-concentraties en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Ze geven stoffen af: fytonciden, (afweerstoffen) die beschermen tegen insecten, bacteriën en schimmels. Ze verbeteren ook het menselijke afweersysteem en verminderen de hoeveelheid cortisol; het stresshormoon.
Bewegen heeft invloed op vijf persoonlijkheidsfactoren: openheid, consciëntieus zijn, extraversie, vriendelijkheid en stabiliteit.
Engels onderzoek wijst uit: minimaal twee uur per week buiten bewegen zorgt voor positieve effecten op de creativiteit, ontspanning, fitheid, concentratie en stemming.
Stress? Tuinieren helpt echt!
Het is bewezen dat mensen die tuinieren gezonder blijken te zijn en sneller van ziektes herstellen. Ook minder last van stress hebben en zich gelukkiger voelen. Wanneer je in de tuin wroet en schoffelt gebeurd hetzelfde in je hoofd / geest. 20 minuten per dag in je tuin bezig is echt voldoende om stress te verminderen!
Tips voor het wandelen:
Begin met een goed ontbijt, ook als je vroeg op stap wilt. Neem eten en drinken mee voor onderweg en eet en drink voor je honger of dorst krijgt.
Start rustig en geniet tijdens het wandelen van de weg naar de finish toe. De weg er naar toe is – meestal- veel interessanter dan het eindpunt.
Luister naar je lichaam. Loop op je eigen manier en in je eigen tempo, je lichaam weet daar mee om te gaan. Laat je niet verleiden tot een hoger of lager tempo. Je lichaam spreekt altijd de waarheid.
Staar je niet blind op de totale afstand die je nog af te leggen hebt. Verdeelde afstand in overzichtelijke en 'hapklaar' te bewandelen stukken. 8 x 5 kilometer lijkt en voelt korter dan 1 x 40 kilometer.
Wanneer je voeten pijn gaan doen, neem dan de tijd en inspecteer je voeten, schoenen en sokken. Zit alles wel echt goed?
Een tip: spoel je sandalen regelmatig af.
Gaan ze toch stinken? Er zijn speciale sprays voor of maak ze schoon met een verdunning van desinfecterende teatreeolie.
“Wandelen”
Wandelen is je laten verrassen op weg naar…………
Wandelen is ook je bestemming ontdekken.
Je wandelt alleen of met een medemens, hart op de tong.
Wandelen is lopend hardop denken.
Wandelen is opzij kijken wie er naast je gaat
of wat er langs de weg ligt, ontdekken wat er om je heen is.
Wandelen is omhoog kijken, ontdekken wat er boven je is.
Wandelen is ook pauze houden en omzien naar wat achter je ligt.
Wandelen is ontdekken dat je op de goede weg bent,
vanwege alles wat je tot nu toe ontdekte.
Wandelen is in beweging blijven en
je steeds opnieuw laten verrassen!
OP BLOTE VOETEN LOPEN:
Het beste middel om uw voeten gezond te houden, maar dan op zachte natuurgronden, bijv. strand, mos of bosgrond. Voel de bijzondere prikkels van hout, gras, water, zand, mos- en bosgrond. Op blote voeten lopen is goed voor de coördinatie en versterkt de rugspieren. Ook bevordert het de bloedsomloop en de darmwerking en geeft de voet weer iets van de natuurlijke veerkracht terug. Dat kan helaas veel te weinig gebeuren omdat je in huis, op straat en op je werk meestal harde vloeren aan treft. Wandel daarom zoveel mogelijk in de bossen, op onverharde wegen. Zomers heerlijk op gras of tijdens je vakantie met blote voeten op het strand.
Chinese lotus voetjes
Lotus voetjes werden door Chinese mannen als opwindend ervaren en het bezit van een vrouw met hele kleine voeten gaf status. Grote voeten hoorden bij de lage sociale klassen, bij diegene die voor het werk handen en voeten nodig hadden. Lopen met “gouden lotussen” was niet gemakkelijk, de vrouw was gedwongen om kleine voorzichtige stapjes te nemen.
Dit vonden mannen gracieus. Bovendien de vrouw was zo niet erg mobiel en bleef ze waar ze volgens de mannen hoorde: in huis. Natuurlijk was het voeten binden geen pretje. Vooral in het begin ging het gepaard met enorme pijnen, zoals blijkt uit het volgende verslag van een vrouw die aan het begin van de twintigste eeuw terugkijkt op deze periode:
Toen ik zeven jaar was werden mijn voeten gebonden. Voordien was ik altijd een actief kind dat hield van huppelen, dansen en spelen. Maar na het voeten binden verdween mijn optimistische blije natuur. De nacht na het binden leken mijn voeten te branden en ik kon niet slapen. Als ik later probeerde de wikkels wat losser te maken, werd ik geslagen door mijn moeder.
Na enige maanden zaten alle tenen, behalve de grote teen, tegen de onderkant van mijn voeten gedrukt. Als ik vis of vlees at, zwollen mijn voeten op en droop het pus eruit.
Als ik zoveel mogelijk op mijn hielen probeerde te lopen, werd ik bekritiseerd door mijn moeder. Die zei dan dat ik nooit mooie voeten zou krijgen en dat ze niet een geschikte huwelijkspartner voor mij zou kunnen vinden.
In de zomer stonken mijn voeten vreselijk door het bloed en het pus. In de winter waren ze door de gebrekkige bloeddoorstroming ijskoud. Als ik jeuk aan mijn voetzool had, kon ik niet krabben, als ik pijn had niet wrijven! Mijn onderbenen waren dun, mijn voeten stinkende klompen.
Oh, wat was ik jaloers op diegenen met natuurlijke voeten!
Overgewicht?
Door de tailleomvang te meten, kan “gevaarlijk vet “ rond de buik worden opgespoord. Omdat “verkeerd vet” zich daar ophoopt. De taille wordt gemeten tussen de onderkant van de onderste ribben en de bovenkant van het bekken. Als eerste indicatie kan dit een goede aanwijzing zijn.
Vrouwen:
< 80 cm: geen verhoogd risico
80 – 88 cm: verhoogd risico
> 88 cm: sterk verhoogd risico.
Mannen:
< 94 cm: geen verhoogd risico
94 – 102 cm: verhoogd risico
> 102 cm: sterk verhoogd risico
BMI
De “ Body Mass Index” of BMI is voor mensen de meest gebruikte maat ter wereld voor mensen. Iedereen kan die index zelf berekenen. BMI is de verhouding tussen het gewicht en de lengte en bepaalt of je gewicht goed is of dat je te licht, dan wel te zwaar bent. Het gewicht in kilo’s wordt gedeeld door de lengte in meter in het kwadraat. Iemand die b.v.70 kilo weegt en 1.80 meter is, heeft een BMI (in formule BMI=kg/m2) van [70: (1.8 x 1.8 =) 3.24] = 21,6.
Bij een BMI van 25 of hoger is sprake van overgewicht (de persoon van 1.80 meter weegt dan 81 kilo of meer).
Bij een BMI boven de 30 (in dit geval 97 kilo) komt hij in de gevarenzone.
In onderstaande BMI (kg /m2) tabel zie je of je een gezond gewicht hebt of niet.
< 18,5 ondergewicht
18,5 - 25 een gezond gewicht
25 - 30 overgewicht
30 - 35 obesitas (ernstig overgewicht)
35 - 40 ernstige obesitas
> 40 morbide (ziekelijke) obesitas
Kleinere mensen komen bij minder kilo’s in problemen, langere mensen mogen meer wegen.
Overgewicht is een waarschuwing: pas levenspatroon en voeding aan, vraag advies.
Het verschil tussen corona, griep, verkoudheid en stress.
Vergelijk zelf de symptomen